از سازههای سقفی رایج و تائید شده در کشورمان، سقف دال بتنی و سقف تیرچه بلوک هستند. هر دو نوع سقف اگر در زمینه درستی به کار بروند، به بهینهسازی وزن و مقاومت ساختمان شما کمک میکنند. لازمه انتخاب مناسب از میان این دو سقف، آشنایی با تفاوت آنهاست. به همین دلیل این محتوا را به بررسی تفاوت سقف دال بتنی و تیرچه بلوک اختصاص دادهایم. در ادامه این محتوا از سایت بایا فولاد زند همراه ما باشید.
سقف دال بتنی چیست؟
در ساخت سقف دال بتنی از مصالحی اعم از بتن و فولاد استفاده میشود. این نوع سقف با ضخامتی برابر با 10 الی 50 سانتیمتر اجرا میشود و غالبا برای اجرای طبقات ساختمان مناسب است.
سقف دال بتنی از نظر نحوه اجرا، در 6 گروه زیر دستهبندی میشود:
- دال تخت ساده
- سیستم تیردال
- دال تخت قارچی
- دال تخت مشبک
- دال تخت مجوف
- دال تخت پیش تنیده
همینطور سقف دال بتنی از نظر عملکرد نیز در دو دسته شامل دال بتنی یکطرفه و دوطرفه اجرا میشود. به طوری که اگر نسبت طول به عرض دال کمتر از 2 باشد، دال دو طرفه و در صورتی که بیشتر از 2 باشد، دال یک طرفه است.
نکه قابل توجه در مورد سقف دال بتنی این است که این نوع سقف قابل جداسازی میباشد و امکان تهیه آن به صورت آماده از کارگاههای تولیدی وجود دارد.
سقف تیرچه بلوک چیست؟
سقف تیرچه بلوک با مصالحی شامل یونولیت سقفی، تیرچه و بتن اجرا میشود. در این روش از اجرای سقف، از تیرچه به عنوان پرکننده و در داخل آن نیز از بلوک سبک سیمانی، سفالی و یا فومی استفاده میشود.
در این نوع سقف، تیرچه بلوک را به صورت مستطیلی میسازند که به عنوان نگهدارنده و دیوارههای خارجی و داخلی کاربرد دارد. با توجه به برخورداری از خواص عایقبندی و حرارتی، اجرای این نوع سقف در کشورمان رایج است.
مهمترین تفاوتهای سقف دال بتنی و تیرچه بلوک
هر دو نوع سقف دال بتنی و تیرچه بلوک دارای مزایا و معایب خاص خود هستند و به تناسب نقاط قوت و نقاط ضعفی که دارند در پروژههای متعددی در صنعت ساختمانسازی استفاده میشوند.
تفاوت سقف دال بتنی و تیرچه بلوک است که نشان میدهد هر کدام از این دو نوع سقف برای استفاده در چه زمینهای مناسب هستند. در ادامه تفاوتهای میان این دو نوع از سقفهای رایج را بررسی کردهایم.
کاربرد و کارایی
یکی از اصلیترین تفاوتهایی که میان سقف دال بتنی و تیرچه بلوک وجود دارد، در کاربرد و کارایی این دو نوع سقف میباشد.
سقف دال بتنی به دلیل نوع خاص از طراحی که دارد، در زمینههای زیر استفاده میشود:
- تونلسازی
- سدسازی
- ساخت فوندانسیون
- ساخت تراس
- ساخت سقف برای ساختمان
- پل سازی
- و …
سقف دال بتنی دارای کاربردهای گستردهای میباشد؛ این در حالی است که معمولا سقف تیرچه بلوک در پروژههای کوچک و مسکونی اجرا میشود.
سهولت در اجرا و نصب
سقفهای تیرچه بلوک به دلیل طراحی سادهتری که دارند، سادهتر نیز اجرا و نصب میشوند. در این نوع سقف از متریالی از جمله یونولیت استفاده میشود که در افزایش سرعت کار تاثیر قابل توجهی را دارد. پس در زمینه اجرا و نصب، میتوانیم بگوییم که سقف تیرچه بلوک نسبت به بسیاری از انواع سقف از جمله سقف دال بتنی ارجحیت دارد.
وزن و بار کلی ساختمان
یکی از موضوعات مهم در ساختمانسازی، وزن و بار کلی ساختمان است. به همین دلیل بار مرده و وزنی که سقف مورد نظر برای ساختمان به همراه دارد نیز حائز اهمیت میباشد. یکی از زمینههای مورد بررسی در تفاوت سقف دال بتنی و تیرچه بلوک، وزن و بار کلی سقف برای ساختمان است.
در اجرای سقف تیرچه بلوک، بلوکهای یونولیتی کاربرد دارند؛ به همین دلیل این نوع سقفها دارای وزن به مراتب کمتری در مقایسه با سقف دال بتن هستند. وزن کم سقف یک مزیت برای ساختمان به شمار میرود. به طوری که هر چه وزن سقف کمتر باشد، در هنگام بروز حوادثی از جمله زلزله محافظت بیشتری را خواهد داشت.
هزینههای اجرای ساختمان
یکی دیگر از تفاوتهای مهم سقف دال بتنی و تیرچه بلوک، هزینههای اجرای آنها است. هزینه نهایی اجرای سقفهای تیرچه بلوک به عواملی شامل موارد زیر بستگی دارد:
- قیمت میلگرد
- قیمت بتن
- هزینه تهیه فوم سقفی
- دستمزد نیروهای اجرایی
- و…
این درحالی است که در هزینه اجرای سقف دال بتنی علاوه بر موارد فوق، مواردی شامل نوع بتن مورد استفاده، میزان سهولت و یا سختی در اجرای کار، ضخامت سقف و… نیز تاثیرگذار هستند.
مقاومت و ماندگاری
در مقایسه تفاوت سقف دال بتنی و تیرچه بلوک از نظر مقاومت و ماندگاری، باید بگوییم که سقفهای دال بتنی در برابر حریق، زلزله، فشار و… مقاومتر هستند. این نوع سقف در برابر نیروهای خمشی و برشی در مقایسه با سقفهای تیرچه بلوک، مقاومت بیشتری را از خود نشان میدهند.
مزایا و معایب
دو نوع سقف دال بتنی و تیرچه بلوک، هر یک دارای مزایا و معایب خاص خود میباشند. در ادامه به بررسی مزایا و معایب هر یک از این دو نوع سقف پرداختهایم.
مزایا و معایب سقف تیرچه بلوک
از مزیتهای سقف تیرچه بلوک، موارد زیر هستند:
- اجرای آسانتر در مقایسه با دیگر انواع سقف
- وزن کمتر
- قابلیت استفاده در سقفهای بنایی، بتنی و فلزی
- مصرف بتن کمتر
- عدم نیاز به شمع بندی
معایب سقف تیرچه بلوک موارد زیر میباشند:
- زمان زیاد برای نصب و اجرا
- عدم کاربرد برای دهانههای بزرگ
- نیاز به اجرای اصولی توسط متخصصین
مزایا و معایب سقف دال بتنی
مزیت های سقف دال بتنی شامل موارد زیر هستند:
- عایق صوتی
- عایق حرارتی
- اجرای سقف با صرفهجویی در مصرف آب، فولاد و سیمان
- مقاوم در برابر حریق
- عمر و دوام طولانی
- مقاومت بالا در برابر زلزله
- کاربردی در زمینههای مختلف
سقف دال بتنی در کنار مزایای بسیار، دارای معایب زیر میباشد:
- عدم کارایی برای اجرای ساختمانهای فولادی
- دارای وزنی بالاتر در مقایسه با دیگر انواع سقفها
- تاثیرگذار در افت مقاومت کششی سقف
سخن آخر
در این محتوا از سایت بایا فولاد زند به بررسی تفاوت دو نوع سقف رایج شامل سقف دال بتنی و تیرچه بلوک پرداختیم. هر دو سقف در صنعت ساختمان سازی کارایی دارند و دارای مزایا و معایب خاص خود میباشند. امیدواریم با مطالعه این محتوا با اصلیترین تفاوت سقف دال بتنی و تیرچه بلوک آشنا شده باشید و بتوانید تصمیم بهتری در این زمینه بگیرید.
سوالات متداول
- تفاوت سقف دال بتنی و تیرچه بلوک از نظر مقاومت و پایداری چیست؟
سقف دال بتنی با بتن مسلح اجرا میشود، به همین دلیل دارای مقاومت و پایداری بیشتر میباشد.
- جنس و مصالح استفاده شده در سقف تیرچه بلوک چیست؟
در اجرای سقف تیرچه بلوک، تیرچههای بلوکی اصلیترین مصالح به شمار میروند.
- اجرا و نصب کدام نوع سقف دال بتنی و تیرچه بلوک آسانتر است؟
سقف تیرچه بلوک به دلیل برخورداری از ساختار سادهتر، دارای روش نصب آسان و کمهزینه میباشد.