هر دو نوع سقف یوبوت و وافل، جزو پرکاربردترین سیستمهای اجرایی سقف بتنی میباشند. این دو نوع سقف در عین حال که دارای شباهتهای بسیاری هستند، دارای برخی تفاوتهای فنی و اقتصادی نیز میباشند که در ادامه این محتوا از سایت بایا فولاد زند قصد داریم آنها را بررسی کنیم.
سقف یوبوت چیست؟
سقف یوبوت یکی از انواع سقفهای دال مجوف به شمار میرود که در آن از سیستمهای سازهای توخالی استفاده میشود. در ساخت سقف یوبوت از قالبهایی از جنس پلیپروپیلن استفاده میشود که در برابر فشارهای مختلف، مقاوم میباشند و جزو قالبهای ماندگار هستند.
این نوع سقف از دو لایه ساخته شده است که جنس این لایهها، بتن مسلح میباشد. لایههای تولید شده از بتن مسلح در دو لایه پایینی و بالایی و به صورت گسترده قرار میگیرند و برای پر کردن حد فاصل میان آنها نیز از نوعی بلوک استفاده میشود.
با توجه به طراحی سقف وافل، اینطور میتوان گفت که در این نوع سقف، بتنهای مرده حذف میشوند و وزن سقف کاهش پیدا میکند. این نوع سقفها دارای وزن پایین و مقاومت بسیار بالایی هستند و به همین دلیل نیز بیشتر در پروژههای سنگین کاربرد دارند.
سقف وافل چیست؟
از دیگر انواع سقف پرکاربرد، سقف وافل است که مشابه با سقف یوبوت، نوعی سقف دال مجوف به شمار میرود. در این نوع سقف، بعد از بتنریزی، امکان جداسازی قالب وافل و استفاده مجدد از آن وجود دارد؛ به همین دلیل در دستهبندی قالب غیرماندگار قرار میگیرند.
این نوع سقف تحت عناوین دیگری شامل سقف مشبک نیز شناخته میشود و در دو نوع یکطرفه و دوطرفه موجود است. از مزیتهای این نوع سقف پوششدهی و اکسپوز خوب و همینطور کاهش هزینههای اجرایی در مقایسه با دیگر سقفهاست.
تفاوت سقف وافل و یوبوت
با اینکه هر دو نوع سقف یوبوت و وافل جزو سقفهای بتنی پرکاربرد هستند؛ با این حال این دو نوع سقف، تفاوتهای بسیاری با یکدیگر نیز دارند که در ادامه قصد داریم آنها را بررسی کنیم.
تفاوت سقف وافل و یوبوت از نظر آیین نامهای
بر اساس آییننامههای بینالمللی و مقررات ملی ساختمان، سقف وافل مورد تائید است؛ ضمن اینکه سقف یوبوت نیز در کشورمان از نظر آییننامهای، تائید شده محسوب میشود. الزامات فنی سقف بتن مسلح مجوف با تیرچه دو طرفه با قالبهای ماندگار توسط مرکز تحقیقات راه و مسکن و شهرسازی و پس از راهیابی سیستم یوبوت به کشورمان منتشر گردید.
تفاوت سقف یوبوت و وافل از نظر آییننامهای در کشورمان، این است که به طور کلی دال مجوف زمان زیادی نیست که اختراع شده است؛ این سیستم در سال 90 به کشورمان راه یافت و بر اساس آییننامه نیز قابل اجرا میباشد. اما نکته اینجاست که در این زمان کوتاه، این نوع سیستم با برخی معایب همراه بوده است که زمینهساز بیمیلی کارفرمایان برای اجرای آن شده است.
در نقطه مقابل سقف وافل قرار دارد که یک سیستم با قدمت طولانیتر محسوب میشود. مقررات و ضوابط اجرای این نوع سقف، از سالهای دور در آییننامههای ایران وجود داشته است و حالا بیش از 50 سال است که این نوع سقف در کشورمان اجرا میشود. به همین دلیل بسیاری از کارفرمایان ترجیح میدهند، این نوع سقف را برای اجرا در سازه انتخاب کنند.
بررسی وافل و یوبوت از نظر وزن و بار مرده
در سقف وافل در مقایسه با سقف یوبوت، از بتن و میلگرد کمتری استفاده میشود. از سویی دیگر سقف وافل از طراحی مشبکی برخوردار است؛ این دو موضوع در کنار یکدیگر باعث کاهش بار مرده بر روی سقف خواهند شد.
تفاوت سقف وافل و یوبوت از نظر قیمت و هزینه اجرا
در قسمت قبلی بررسی کردیم که میزان بتن و میلگرد سقف وافل در مقایسه با یوبوت کمتر است. کاهش استفاده از میلگرد و بتن در فونداسیون و تیر و ستون، در نهایت هزینههای اجرای سقف وافل را به حداقل میرساند. لازم به ذکر است که در سقف یوبوت استفاده از روانکننده ضرورت دارد که بر هزینههایی نهای پروژه اضافه میکند.
در یک شرایط برابر، هزینه و دستمزد اجرای سقف وافل در مقایسه با سقف یوبوت کمتر میباشد و دلیل این موضوع نیز حجم آرماتوربندی کمتر در سقف وافل است.
تفاوت سقف وافل و یوبوت از نظر عایق صوتی و حرارتی
یکی از معایب سقف وافل، عدم عملکرد مناسب به عنوان یک عایق صوتی و حرارتی است. به همین دلیل باید در کنار استفاده از این نوع سقف، از سقف کاذب و یا کناف نیز استفاده شود که این موضوع زمینهساز افزایش هزینههاست. در حقیقت برخورداری از طراحی مشبک و همینطور ضخامت کم، منجر به بروز این ضعف در سقف وافل شده است.
یک تفاوت سقف یوبوت و وافل در همین زمینه است. به طوری که سقف یوبوت به دلیل برخورداری از دو لایه بتن و همینطور ساختار مجوف، یک عایق صوتی و حرارتی مناسب به شمار میرود.
تفاوت سقف وافل و یوبوت از لحاظ مدت زمان اجرا
در مورد سرعت اجرای سقف، باید بگوییم که در اجرای سقف وافل از جک، لوله و میلگرد کمتری برای آرماتوربندی استفاده میشود؛ به همین دلیل در کل میتوانیم بگوییم که سرعت اجرای این نوع سقف بیشتر میباشد. ضمن اینکه این نوع سقف را میتوان به صورت مستقیم و بدون نیاز به رفرش کردن سه لایه یا پلی وود اجرا نمود. تمامی این موارد یعنی سرعت اجرای این نوع سقف بالاست.
برای ساخت سقفهای یوبوت، نیاز به زیرسازیهای محکم وجود دارد. به طوری که در اغلب موارد باید از داربستهای چکشی و یا اسکافلد استفاده گردد. همینطور آرماتوربندی این سیستم نیز باید در دو مرحله و با حجم بالاتری صورت بگیرد که تمامی این موارد با افزایش مدت زمان اجرای این نوع سقف همراه است. در نظر داشته باشید که برای دو سقف پایینی حتما باید بتنریزی و جک اطمینان نیز استفاده شود.
تفاوت سقف وافل و یوبوت از لحاظ کیفیت اجرا
بخش مهمی از کیفیت اجرای یک سقف وابسته به مجری سازه است. به طوری که اگر کاستی در عملکرد مجری سقف باشد، خیلی دقیق نمیتوان نواقص را به سیستم یک نوع خاص از سقف ارتباط داد.
بخش دیگری از کیفیت اجرا وابسته به کیفیت مصالح میباشد؛ در حال حاضر متاسفانه برای تولید سیستم دال مجوف، تولیدکنندگان بیشناسنامه باعث شدهاند که یوبوتهای بدون استاندارد وارد بازار شوند. به طوری که بسیاری از آنها پیش از بتنریزی میشکنند و یا با بتن پر میشوند که همین موضوع باعث افزایش بار مرده سقف میگردد.
در سقف وافل طرح و اجرا یکسان است؛ ضمن اینکه با توجه به سالها استفاده از این نوع سقف، اغلب تولیدکنندگان در ایران، یک محصول باکیفیت و قابل قبول را به مشتریان خود ارائه میدهند. البته این نوع سقف با مشکلاتی از جمله کرمو شدن بتن و یا استفاده از روان کننده در سقف که در سقف یوبوت نیاز است نیز مواجه نمیباشد.
تفاوت سقف وافل و یوبوت از نظر ایمنی در برابر زلزله و حریق
یک تفاوت سقف یوبوت و وافل، در ایجاد وزن مرده است؛ به طوری که سقف وافل دارای وزن مرده کمتری نسبت به سقف یوبوت میباشد. به همین دلیل نیز عملکرد و مقاومت بهتری نیز در برابر زلزله دارد.
به طور کلی ضخامت کلی سقف وافل بین 250 تا 500 میلیمتر میباشد؛ همینطور این نوع سقف دارای طراحی مشبک و جداره نازک است و عملکرد خیلی خوبی را در برابر حریق و آتش سوزی ندارد.
این در حالی است که سقف یوبوت دارای ضخامت بیشتری است که عملکرد سقف را در برابر حریق بهبود میبخشد. در این نوع سقف، به دلیل عملکرد عایقی بهتر، انتقال دما نیز کندتر است. به طوری که بر اساس بررسیهای فنی صورت گرفته، میتواند حداکثر سه ساعت دمای هزار درجه را تحمل کند.
بررسی سقف وافل و یوبوت از نظر زیبایی
یکی از دلایل محبوبیت سقف وافل، طراحی ظاهری زیبا و نمای اکسپوز است. به طوری که این سیستم در دوران هخامنشیان و یونان باستان نیز بسیار محبوب بوده است. البته از آن زمان تا به امروز، شاهد بهینهسازی این نوع سقف و پیشرفتهتر شدن آن شدهایم. این در حالی است که سقف یوبوت، دارای طراحی صافی میباشد.
سخن پایانی
در این محتوا از وبسایت بایا فولاد زند به بررسی تفاوت سقف یوبوت و وافل پرداختیم. معمولا در ساختمانهایی با ارتفاع بلند از سقف وافل استفاده میشود. البته هر دو نوع سقف وافل و یوبوت برای پوشش دهانههای بلند مناسب هستند. در شرایط برابر نیز سقف وافل اقتصادیتر و به صرفهتر میباشد.
درصورتی که در این زمینه تجربه دارید، تجربیات خود را با ما و همراهان سایت به اشتراک بگذارید. برای درج نظر به بخش دیدگاهها مراجعه کنید.
سوالات متداول
- کدام یک از دو نوع سقف یوبوت و وافل، عایق صوتی و حرارتی بهتری است؟
سقف یوبوت در این زمینه عملکرد بهتری دارد.
- اجرای کدام دو نوع سقف وافل و یوبوت، اقتصادیتر میباشد؟
در شرایط برابر، هزینه اجرای سقف وافل کمتر است.